Ny krimi med fokus på anbragte børn: 'Kan man opdrage en morder'

Katja Ranvits' nye bog har fokus på anbragte børn.

Katja Ranvits nye krimi Larmende Stilhed trækker på virkelighedens forfærdelige historie om 1960’erne og 1970’ernes børnehjem.

Kan man opdrage en morder? Netop det spørgsmål arbejder Katja med i sin roman.

”Det er vigtigt, at vi kender forskel på arv og miljø. Tidligt skadede eller tidligt frustrerede børn og unge er en sårbar gruppe med svære betingelser. Især når man ser det i et historisk perspektiv; menneske- og barnesynet er grundlæggende for den måde, hvorpå man møder et andet menneske,” fortæller Katja Ranvits.

Sådan ser forsiden ud til Katjas kommende bog.

Om man kan opdrage en morder er et svært spørgsmål, og der er ikke noget direkte svar, men Katja mener bestemt, at de voksne, der omgiver et udsat barn kan have stor indflydelse på barnets:

”Som voksen har man en prædefineret magtrolle på flere planer; dels pga. alder og størrelse, dels pga. viden og erfaring. Der er altså mange former for magt, og det er vigtigt hele tiden at være sig denne magt bevidst. Netop det forholder jeg mig til i 'Larmende stilhed'; hvordan man som individ holder et andet individs skæbne i sine hænder. Hvordan man ved sin blotte tilstedeværelse kan afgøre om den anden lykkes eller mislykkes.”

Trækker på personlige erfaringer

Katja trækker også på personlige erfaringer. Hun har tidligere arbejdet på børnehjem og har en kandidatgrad i pædagogisk psykologi.

”I min første bog 'Stille skrig' behandlede jeg nogle af mine egne erfaringer, og det var næsten terapeutisk for mig. I 'Larmende stilhed' har jeg mere haft fokus på de spørgsmål, jeg stillede mig selv allerede under min uddannelse,” siger Katja og uddyber:

”I min studietid dykkede jeg ned i feltet omkring anbragte børn og unge. Jeg havde spørgsmål som: Hvorfor bliver han/hun anbragt? Hvad gør det ved et barn at blive taget fra sit hjem? Hvornår skal man som samfund gribe ind? Hvordan skal man gribe ind?”

Katja har tidligere udgivet den anmelderroste roman 'Stille Skrig'.

De svar, som Katja har fundet igennem sit arbejdsliv, er dem, hun har forsøgt at arbejde ind i historien, som hun håber, vil få læserne til at reflektere over vores samfunds håndtering af udsatte børn.

”For mig var det en kæmpe erkendelsesrejse, og selvom det er en fiktionsbog, der er skabt som underholdning, håber jeg, at alle læsere tager noget med, når de er færdige.” siger Katja

En fortælling om en dagligdag

Selvom Katja understreger at bogen er fiktion, føler hun stadig, at den kan ramme nogens fortælling om en dagligdag.

”Mit største ønske med bogen er at give nogle sårbare en stemme. Jeg vil gerne fortælle om en dagligdag, som i nogles øjne er barsk og ulækker, men som for andre er ganske virkelig.”

Selvom der de sidste mange år har været stor debat omkring danske børnehjem, mener Katja, at det er vigtigt, at vi tør kigge vores historie i øjnene og lære af den.

”Godhavnsdrengene er et godt eksempel på datidens rædsel, ødelæggende tilgang og manglede forståelse for udviklingsrummet. Der kommer en dag viser os på mest brutale vis, hvor meget fortiden har indflydelse på nutiden. Både i form af psykiske og fysiske ar, men så sandelig også, hvordan vi som samfund udvikler os.” siger Katja og fortsætter:

”Min bog er fiktion, men der er helt sikkert dele, som godt kunne have fundet sted i virkeligheden.”

Du kan bl.a. købe Larmende stilhed her.