Auður Ava Ólafsdóttir fik Nordisk Råds litteraturpris 2018

Vinder af Nordisk Råds litteraturpris 2018: Auður Ava Ólafsdóttir Fotograf Johannes Jansson

Den islandske forfatter, Auður Ava Ólafsdóttir, modtog prisen af kronprinsesse Mette-Marit for romanen Ör (Ar, Batzer & Co 2018, oversat af Erik Skyum-Nielsen) ved Nordisk Råds prisuddeling i Operaen i Oslo.

Auður Ava Ólafsdóttir modtager prisen for et værk, som er fuld af underfundig humor, og et sprog som funkler af liv. Samtidig stiller værket dybe spørgsmål om liv og død.

Juryens begrundelse

"Jeg skriver mod mørket i verden", siger Auður Ava Ólafsdóttir, modtageren af Nordisk Råds litteraturpris 2018. I romanen Ör møder vi en midaldrende mand, som rejser til et krigshærget land i Europa for at tage sit liv – med værktøjskassen i bagagen. Han opdager under rejsen, at ethvert menneske har en værktøjskasse og selv kan vælge, hvordan den skal bruges. Ör er en lille bog med et stort hjerte. Den er fuld af underfundig humor, og sproget funkler af liv. Samtidig stiller værket dybe spørgsmål om liv og død, om individet i forhold til helheden, om menneskets privilegier, rettigheder og pligter i verden. Ikke mindst pligten til at give menneskeligheden lov til at udfordre mørket.

Om Nordisk Råds priser

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, filmpris, litteraturpris, musikpris og miljøpris. Priserne er hver på 350.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.