David Garmark hitter allerede inden udgivelsesdatoen med sin nye krimi

Den 14. marts udkommer David Garmarks 7. roman Rød Tåge. Fra den 1. marts har man kunnet læse eller høre den eksklusivt på Mofibo, indlæst af forfatteren selv. Det er forfatterens første rendyrkede krimi. Før den har David Garmark udgivet seks spændingsromaner, heraf to med sin lillebror, forfatteren Stephan Garmark.

Siden releasen på Mofibo taget lyttere og læsere med storm. Bogen har ligget på Mofibos interne toplister siden udgivelsen og i den forbindelse har vi talt med David Garmark.

”Jeg havde vel egentlig ikke forestillet mig, at jeg skulle skrive krimier. Jeg synes nemlig thrillergenren er meget spændende at skrive. Krimimarkedet er ikke desto mindre enormt, og krimifolket hungerer altid efter noget nyt læsestof. Så jeg skrev det første bind som en personlig udfordring. Kan jeg lykkes i den genre også, hvor det er vigtigt for mig at sætte mit eget præg på krimien?” fortæller David om grunden til, hvorfor han har valgt at skrive en rendyrket krimi. 

Rød Tåge er måske en rendyrket krimi, men den er stadig anderledes end andre krimier. En slags blanding af Noir og Whodunit. Selv fortæller David: ”I min serie, der starter med Rød Tåge er forholdet mellem de to efterforskere unikt. Max Munk og Merian Takano er dybt afhængige af hinanden både professionelt og privat, uden at de er kærester. Så afhængige at andre mennesker ikke rigtig kan udfylde den plads i deres respektive liv. Det var desuden vigtigt for mig at undgå alle klichéer der som regel suger sig fast til karakterer som igler. Druk, narkotikaafhængighed, vold og mange andre for mig at se nemme løsninger, for at give karakterer en form for kant. Dermed ikke sagt, at min hovedkarakter ikke drikker alkohol eller tager sig en joint i ny og næ for at dulme nerverne. Derudover har jeg brugt mange nætter på at tænke over, hvordan plot og setting kunne være anderledes og overraskende, og fandt løsningen i gamle nordiske folkeeventyr, sagn og myter, overtro. Min serie inkorporerer mange af disse elementer, da jeg synes de fortjener genoplivning og -læsning. Rød Tåge har for eksempel visse elementer fra Elverhøj og har tilmed sin egen heks.”

Rød Tåge begynder med at en ung mand findes død ved bredden af en sø på den altid tågede Hvidø. Efterforskningsleder Max Munk og hans makker Merian Takano skal efterforske drabet, som hurtigt bliver omgærdet af lokal mystik. Flere beboere mener, at mordet er begået af ellepigen, et overnaturligt væsen, som ifølge sagnet dukker op hvert hundrede år for at slå øens drenge ihjel. Men måske er der nogen på øen, der profiterer på mystikken? Hvidø lever nemlig af sin tåge, sin lokale heks og sine dunkle historier, som trækker turister til fra nær og fjern.

Da morderen igen slår til, breder angsten sig på øen og i Munks eget plagede sind. Hvor går grænserne for virkeligheden, og er han langsomt ved at miste sin fornuft i Hvidøs tætte tåge? Hvem har sendt et postkort fra hans søster der døde for 25 år siden og hvorfor er Merian ikke sig selv?

”Rød Tåge er for alle, der elsker krimier med et godt gys og en spændende mordgåde,” lover Garmark, ”Den er anderledes end en typisk stenbros-krimi, men den skal nok holde dig vågen om natten.”