Forfatter skrev om verdensomspændende virus: Så indhentede virkeligheden ham

Forestil dig at du sidder og skriver på en fiktiv roman. Den er næsten klar til udgivelse og pludselig bliver det der var fiktion til virkelighed. Det oplevede Claus Lohman med sin bog Ukendt land, hvor et fiktivt verdensomspændende virusudbrud nu drager uhyggelig paralleller til virkelighedens Corona-udbrud.

Forfatter Claus Lohman skrev en bog om en verdensomspændende virus, så blev han indhentet af virkeligheden og rammes nu selv af Coronavirussen

Rammes selv af Coronavirus

Claus Lohmans krimiroman Ukendt land, der udkommer den 28. marts, handler blandt andet om et verdensomspændende virusudbrud. Det er dog pludseligt blevet meget virkeligt med COVID-19, og i de sidste par måneder op til udgivelsen har Claus holdt tæt øje med Coronavirussens udbredelse. 

"Det er en surrealistisk oplevelse at skrive om noget, som lige pludselig er virkeligheden," siger Claus. 

Han er ligesom mange andre danskere blevet ramt af regeringens opfordring til at aflyse alle begivenheder med over 1000 deltagere, for Claus skulle nemlig have været på scenen til årets krimimesse. 

 

"Coronavirus er kommet for at blive" 

Claus Lohman er meget interesseret i virusudbrud, og specifikt deres evne til at snyde kroppen og finde nye måder at overleve på, finder han fascinerende. Det var altså nærliggende at kombinere interesse med hobby og inddrage virusudbruddet i krimien. 

"Virusudbrud har alle dage skabt frygt i befolkningen, hvilket i denne tid desværre skinner tydeligt igennem i forbindelse med Corona-udbruddet, og ved at kombinere denne frygt med mord, opklaring og gåder, håber jeg at appellere til læsernes nysgerrighed," siger Claus. 

Hans holdning til Coronavirus og pandemiske udbrud er generelt ikke særligt optimistisk: 

"Jeg mener, Coronavirus er kommet for at blive, og den vil ikke blive den sidste nye sygdom, der rammer os. Naturen vil altid være et skridt foran mennesket, og ingen skal tro, at vi er overlegne. Aldrig har der været flere mennesker på Jorden, og aldrig har vores rejseaktivitet været højere, så jeg ville ikke blive overrasket, hvis en ny pandemi rammer os," siger Claus.

Han understreger, at det er vigtigt at huske på, hvor sårbart mennesket er. 

"Vi er mere sårbare, end mange måske går og tror, men derfor skal vi ikke være bange - vi bør i stedet respektere naturen mere og anerkende, at vi er ubetydelige i det store kredsløb."

Netop det store kredsløb og naturens magter spiller også en stor rolle i bogen, hvor noget af den foregår i Australien.

Grundig research 

Claus har lagt et kæmpe forarbejde i sin research. Han har været på tre måneders rejse til Australien med sine børn og kæreste for at indsamle data til den del af bogen, der omhandler de indfødte aboriginere, 

"Det var en stor oplevelse, da jeg en tidlig morgen ved solopgang så en flok kænguruer komme ned til en strand og spise søgræs. Og så sidder min tre dages overlevelsestur i outbacken solidt fast i min hukommelse. At møde aboriginerne i deres egne omgivelser med Ayers Rock skydende op som en majestætisk trone omkring dem, var en helt unik oplevelse."

 

For Claus har det være vigtigt at fortælle netop dette folkeslags historie. Han mener, at vi kan lære meget af deres nære forhold med naturen og håber med sin krimi også at give et indblik i deres oversete kultur.

"Mange lokale aboriginere lever i dag dyb fattigdom og uden deres oprindelige kultur. Der er et stort skel mellem de indfødte og de hvide. Begge parter fortalte vidt og bredt om deres kultur og historie, da jeg konfronterede dem, og begge virkede begejstrede for, jeg var i gang med at skrive en krimi om deres historie," siger Claus.  

”Flere har sagt til mig, at mine bøger er forud for deres tid, men her er jeg uenig,” udtaler Claus.

”Jeg beskriver blot den virkelighed, vi altid har været en del af, og som vi måske skal vænne os til at leve med.”

Den første bog i serien kan købes her