I 2015 kunne en forsker offentliggøre en bemærkelsesværdig nyhed: Egtvedpigen var ikke født i Danmark. Bag de banebrydende forskningsresultater stod Karin Margarita Frei, hvis egen historie også er fuld af dobbeltidentiteter og grænser, der skulle krydses.
Egtvedpigen er blevet indbegrebet af bronzealderen for de fleste danskere. Hun blev fundet en vinterdag i 1921 på en mark lidt udenfor Egtved, og i årevis blev hun betragtet som et meget dansk fund på alle måder.
I 2013 kom Karin Margarita Frei ved et tilfælde til at undersøge Egtvedpigens identitet via et andet forskningsprojekt. Til hendes store overraskelse endte hendes forskningsresultater med at fortælle en ny historie om vores fortid: at Egtvedpigen sandsynligvis kom langvejs fra, og at bronzealderens mennesker var i stand til at rejse frem og tilbage og var en del af en mere globaliseret verden end hidtil antaget.
Egtvedpigens rejse er i høj grad også et portræt af en enestående forsker og hendes personlige rejse fra at være et særdeles nysgerrigt barn med forkærlighed for sten og forhistoriske folk til at blive tværfaglig professor ansat på Nationalmuseet. Som forsker er hun drevet af en stor lyst til at vide mere om vores forfædre og forbinde disse individer med os, der lever tusindvis af år efter deres død.
Karin Frei er født og opvokset i Argentina, hvor hendes danske familie har boet siden oldemoderen som ung i 1916 drog til Sydamerika, mens 1. verdenskrig rasede. Karin Frei har altid følt sig meget dansk og tog som 17-årig til Danmark for at komme tættere på sine rødder. Her studerede hun geologi og arkæologi på universitetet og udviklede siden sit eget forskningsfelt på tværs af fagområder, hvilket har indbragt hende stor anerkendelse.
Karin Margarita Frei (f.1973) er forskningsprofessor i arkæometri ved Nationalmuseet. Hun har bl.a. modtaget Dansk Magisterforenings forskningspris (2017), L'Oréal Danmark-UNESCO-For Woman in Science Fellowship Award (2011) og den store internationale pris, The World's Archaealogical Research Awards (2017).