En god madras skaber en god seng

Der er et stigende antal danskere som ikke går nok op i deres søvn. For nogle bliver det endda set som et hædersmærke, at man ikke har sovet særligt mange timer. Dette kan skyldes nutidens samfunds fokus på effektivitet og produktivitet, som skaber en helt ny social kultur, hvor det er tabu at slappe af. Denne kultur reproducerer sig gennem sociale dynamikker og bliver dermed selvforstærkende.

Det er en bekymrende udvikling, eftersom at søvnen er et centralt nøgleelement til et godt helbred. Det ironiske er også, at søvnen er et nøgleelement til en stor effektivitet og en solid produktivitet. Det vil sige, at efter vores stræben efter at blive mere effektive og produktive, så bliver vi det mindre. Nogle gange haster man så hurtigt efter målet, at man haster lige forbi det. Det er paradoksalt nok ikke altid det hurtigste at gøre det så hurtigt man kan. Hvis man derimod er opmærksom på sig selv og sin krop, og justerer sit energibudget korrekt, så kan man faktisk opnå en langt mere effektiv hverdag.

Men hvordan optimerer man således søvnen, for dermed at kunne opnå denne forøgede livskvalitet? Der er flere måder, og vi gennemgår nogle af dem her.

Køb den rigtige madras

Mange ting kan forbedres i soveværelset - lyssætningen, farveholdningen, orden og andre ting. Alle elementerne skal tilsammen udgøre et hele, som kan hjælpe kroppen med at falde ordentligt til ro. Soveværelset skal næsten være et helligt sted, hvor kroppen kan træde ind i en anden zone. Derfor skal soveværelset ikke behandles udelukkende som et praktisk rum, men også et æstetisk rum.

Den praktiske dimension ved soveværelset er dog mindst lige så vigtigt. Her gælder det elementer som ikke nødvendigvis gør noget visuelt væsen af sig, såsom madrassen. Det er selvsagt vigtigt at vælge den rigtige størrelse - skal det for eksempel være boxmadras i 140x200 eller en helt anden størrelse? Her handler det også om, hvorvidt man sover med en partner, og om kropstyperne, der skal sove sammen. Hvis madrassen er for lille til to mennesker, kan man hurtigt få ondt i ryggen, hvilket påvirker den efterfølgende dag. 

Andre ting at overveje er blødheden af madrassen. De fleste vil gå efter den blødeste madras, da den umiddelbart er mest rar at ligge på. Bløde madrasser kan dog på sigt give ondt i ryggen. Det kan derfor være en god ide at overveje en lidt hårdere variant til at starte med.