Ny forfatterskole på forkant med virkeligheden

Fremtiden er på vej i forlagsbranchen. Foto: Shutterstock

En ny type forfatterskole fødes, når Writers Academy kobler sig til skuespillerskolen Panorama Academy i København. Underviserne tæller professionelle forfattere, filmproducenter og forlagsredaktører.

Forlagsbranchen er i hastigt opbrud, og forfattergerningen vil se meget anderledes ud om bare få år, mener stifter af Writer Academy, Britt T. Okking. Derfor har hun og kollegaen, Thomas Rydahl, etableret en ny type uddannelse; en forfatterskole, der arbejder sammen med et skuespillerakademi og produktionsselskab.

"Vi underviser i Creative Writing-metoden, hvor særligt karakterarbejde er i centrum. Det samme fokus finder man hos skuespillere. Her kan de to typer kunstnere virkelig lære af hinanden og samarbejde om at skabe levende fortællinger," siger Britt T. Okking, som har arbejdet i forlagsbranchen i over to årtier, bl.a. som forfatter, forlagsredaktør og litterær agent. 

Thomas Rydahl er enig. Den succesfulde romanforfatter er selv uddannet på Statens Forfatterskole, men også han har fokus på det pragmatiske aspekt af det kunstneriske arbejde:

"Vi arbejder inden for rammerne af virkeligheden. Vores elever bliver undervist i at skrive levedygtige fortællinger, som kan versioneres til forskellige platforme: bøger, teater, film og tv-serier. Vi har dygtige forfattere såvel som forlagsfolk som undervisere, men vi trækker også på Panoramas ressourcer, dvs. professionelle skuespillere, filmproducenter osv."

På forkant med fremtiden

Streamingtjenester og faldende bogsalg stiller nye krav, og fremtidens forfattere skal derfor være dygtige til at levere indhold til en stadig voksende underholdningsbranche, mener Okking og Rydahl. Men at være professionel forfatter handler også om networking.

"Man skal ikke underkende værdien af relevant netværk," siger Britt T. Okking. "Vi, der har den gode fortælling som vores levebrød, ved hvad der skal til for lykkes som forfatter, bl.a. via salg af IP-rettigheder. Med Panorama Academy og deres bagland har vi direkte kontakt med filmbranchen, hvor efterspørgslen efter content kun bliver større."

Writers Academys forfatteruddannelse består af mere end 150 timers undervisning fordelt over ti måneder. Derudover er der workshops med skuespillerne, studietur i foråret, debataftener, litterære saloner og, ikke mindst, en showcase til at afslutte forløbet.

"Vi er ret så begejstrede for showcasen," fortæller Thomas Rydahl. "Her kan eleverne vise deres arbejde til forlagschefer, filmproducenter og andre branchefolk. Igen handler det om at arbejde i den virkelige verden, at skabe netværk; en slags mesterlære, kan man sige."